PS 97 Arrow 9x19

Všetko o krátkych strelných zbraniach rôznych druhov a výrobcov.

Re: PS 97 Arrow 9x19

Poslaťod Mircut » Uto 30. Okt 2012 20:23:50

PS- kari zdravím vás mal by som zaujem o tu sekciu rad by som získal Vaše skúsenosti ARROW 97 som vlastník tej zbrane. Diky
Mircut
okoloidúci
okoloidúci

Poslaťod kozo » Ned 04. Nov 2012 22:35:25

mohol by si aj mne prosim ta poslat ten vykres z rozmermi na ten zaver?diki :)
kozo

Poslaťod kozo » Ned 04. Nov 2012 22:40:01

zabudol som ti tam napisat mail : kozak.tomas@centrum.sk
kozo

Poslaťod VOVA » Ned 11. Nov 2012 18:31:26

JA
V prvom rade sa Ti chcem (a myslím, že môžem aj za všetkých ostatných) poďakovať, že si sa do tejto diskusie zapojil! A zaregistruj sa, aby si mohol prijímať aj súkromné správy. To len taká malá rada v dobrom...
Takže, ak som tomu správne pochopil, keď pôjdem kupovať 97-mu, netreba mi vedieť číslo nejakej "chybnej" série, ale treba mi šubleru... To bude sranda, už sa teším! A dajú sa niekde ešte vôbec zohnať nepoužívané kusy? A prešla nakoniec Arrow-ka tými skúškami? Akú má vlastne životnosť, koľko tis. výstrelov, napr. hlaveň. A ktoré súčiastky majú najkratšiu životnosť? Koľko vydrží vyťahovač, vyhadzovač, záchyt záveru, vratná, bicia pružina, úderník...
A môžem Ťa aj ja poprosiť o zaslanie nejakých nákresov, aj explozívnych?
vlado.ondrejka@pobox.sk
Inak, s tou knihou to je výborný nápad. Určite by mi doma nechýbala. A vzkriesenie Arrow-a by určite stálo za to. Ponuka celokovových krátkych guľových zbraní na trhu je veľmi, ale naozaj veľmi obmedzená (CZ, Beretta).
Ak môžeš, pochváľ sa trošku viac s tým samopalom, na ktorom pracuješ...
VOVA
okoloidúci
okoloidúci

Poslaťod ja » Pon 12. Nov 2012 16:18:42

VOVA so samop. by som sa zaťial velmi nerád chválil, teda chváliť sa nieje pre mňa. kto robí vývoj alebo sa ním zaoberá vie aký je náročný a z toho pramení i nefalšovaná skromnosť. nerád by som tiež nabádal alebo presviedčal ku kúpe PS-ky, každý sa musí rozhodnúť sámb a zhodnotiť súčasný pomer cena-prínos. S tou "šublérou" to vyznieva ironicky :D , no myslel som to dobre ako jedno zo základných vodítok, samozrejme zbŕań treba posudzovať ako celok. Arrow v tej dobe musel prejsť skúškami, opäť zdôraznujem nebolo to lahké, inak by nemohol byť zaradený do výroby. problém podľa mňa bol, že sa popretrhali spätné väzby s vývojcom vzhľadom k práve prebiehajúcej privatizácii a deleniu jednotlivých závodov na jednotlivé a.s. súčasne s obdobím zavádzania do výroby. Ak je táto väzba prerušená väčšinou to nedopadá dobre. nehovoriac o ďalších vplyvoch tej doby. :(
Čo sa týka životnosti dielov , ktoré uvádzaš, tak zbraň ako celok, resp. jej životnosť bola podĹA vtedajšej doby teda pred 17-timi rokmi požadovaná 1o tisíc rán. Hlaveň bola robustná (hlaveň strieĺa :D ) v tej dobe už vyrábaná rotačbným kovaním za studena, oxinitridovaná, uzamykacia hrana indukčne kalená, materiál 15230. Po vystrieĺaní 15000 rán nejavila známky opotrebenia v zmysle meraní podľa platných metodík.
samozrejme nič ma neoprávňuje hovoriť za výrobcu a ani nemôžem a ani neviem k čomu všetkému môhlo dôjsť i keď ío kdečom predsa len viem :)
Vzhĺadom na relatívne malý počet vyrobených kusov výrobcom cca 3000 ks si myslím, že v sériiovej výrobe bolo čo vychytávať, je to absolútne normálny jav.
ja

Poslaťod vmwja » Pon 12. Nov 2012 16:29:00

takže som zaregistrovaný :)
Obrázok užívateľa
vmwja
expert
expert

Obrázky: 1

Poslaťod Roman RS » Pon 19. Nov 2012 11:19:12

Ahoj

Nieco pre Vas. PS 97 ARROW som kupil v 97 a v priebehu 98-2002 som strielal 15 az 20 tisic kusov rocne . AKtivne sutazil. Neskorv 2001 az 2002 som mu pridal kompenzator a maly kolimator docter a sutazil som v SAPS kat . modified. PS mam do dnes a strielam z nej uz sporadicky cca 300-400 ran rocne. Co sa tyka kvality, bol to jeden tazky porod. Ako prve som bol rad, ze sme konecne nieco vyrobili aj na malom slovensku. Problemy sa budem snazit popisat ako prichadzali. Najprv po urcitom
case vystrialanych niekolko tisic odchadzali spruziny pod vytahovacom. To sa neskor vyriesilo. Uz na konci prvej sezony
som mal popraskane telo pri drazkach v predu na obidvoch stranach a vzadu pri poistke. Prve telo mi tovaren darovala
gratis + nova povrchova uprava. Druhy rok sa to opakovalo znova ale uz ma to stalo cca 3600 SK. Treti rok sa mi podarilo
odpalit samotny zaver, ktory mi ostal vo dvoch kusoch. Naklady dalsich 3000 SK. V priebehu rokov som zlikvidoval 6 ks
zachytov zaveru a 2 ks udernika. Dalsim problemom su mieridla. Muska ma hrozne uzku rybinku, aj ked to potom doriesili
jej zvatsenim . Jednoducho, ked ste dali zbrani riaden zahul, casto sa povolila a dva krat sa dokonca ulomila a odletela
v priebehu strielania. Vymenil som niekolkokrat bicie pruziny.
No ale dnes vlastnim CZ 75 TS prerobeny na OPEN. A musim povedat, z mojho pohladu je PS 97 najlepsie po TS co som
kedy drzal a strielal z toho. Jednoducho laska na prvy dotyk. Idealne sedi v ruke, vinikajuce spravanie pri strelbe a velkym
kladom bol aj vyber talianskych zasobnikov , ktore su velmi kvalitne a aj po rokoch som nemusel menit ani spruzinu. Ak
samozrejme nestrkate 17 nabojov do 16 ran zasobnika a nechate odpocivat par tyzdnov. A zabudol som este na vratnu
spruzinu, ktoru som po r 2000 vymenil za system zdvojenej pruziny, a cely spatny pohyb je dobrzdeny pruzinami a nevznika
ten nehorazny kovovy znuk ako pri standardnom obtiahnuti.
A na zaver len tolko, mal som v rukach odliatky tiel, a keby neboli chlapci z bokov brali tolko materialu , nebolo by telo
praskalo. A pre zaver to chcelo iny material a mozno trosicka iny tvar okna. Bol som v castom kontakte so PStroj. lebo
sme u nas mali viacerych strelcov s PS 97 a mozem povedat, ze rozmyslali dost konzervativne a nechcelo sa im nic
viac menit , najma koli schvalovacim procesom atd. PS 97 jednoducho nebol stavany na blbnutie 300 ran trening
vykonnymi nabojmi. Ale ako sluzobna zbran semtam 20 nabojov max 5 krat do roka s normalnou laboraciou.

Ak by PS 97 vyrabala mala firma , myslim ze by sme strieli z modelov ktore vy vydrzali 70000 +. Ale to
je bohuzial ina rozpravka.

Pre mna ostane PS 97 vzdy jedno z najlepsich zeliez co som kedy vlastnil.
Roman RS

Poslaťod vmwja » Pon 19. Nov 2012 18:19:00

Je to tak ako hovoríš Ronman RS. A ako som písal vyššie, výrobca nemal a ani nebol schopný mať vlastný vývoj , ktorý by pokračoval a zdokonaloval PS arrowa z vývojového ústavu. Bola to ťažká doba. Tvar okna u záveru bol dobrý, no u výrobcu sa vyskytli nedostatky v oblasti vypracovania prechodového rádiusu tuším R2 na ľavej hornej strane uzamykacej hrany v smere strelby. Myslím že záver sa dá ešte zohnať ;) , rovnako záchyt záveru :) , muška a pod. Ale ako som písal vyššie, nieje možné mať ťažké srdce, vzhladom na ťažké časy aké v tej dobe boli si myslím, že sa robilo čo bolo možné.
Obrázok užívateľa
vmwja
expert
expert

Obrázky: 1

Poslaťod vlado9 » Str 21. Nov 2012 14:18:07

Sice som az tolko z Arrowa nenastrielal ale bol som spokojny. Keby nebolo toho hmlenia okolo praskania ramov asi by som ju mal do dnes :). Vystrielanych sice len okolo 2000 ran a vacsinou tercovo laborovanych ale cely cas bez problemu. Pocitovo asi najlepsie "zelezo" co som mal (G17,G19,K100,CZ75,CZ83). Skoda ze podobna komunikacia neexistovala pred 10-15 rokmi :( .
vlado9

Poslaťod Admin » Sob 24. Nov 2012 4:41:12

ja píše:Výkres by som mohol vložiť i sem, no akosi neviem ako, kto vie nech poradí, prosím polopate :)

Fórum sme prerábali a pripojovanie príloh bolo treba korektne nastaviť, dostali sme sa k tomu až teraz, malo by to konečne fungovať. Postup je nasledovný:

• musíte sa prihlásiť
  • kliknite v tomto vlákne na tlačidlo ODPOVEDAŤ
  • dole, pod tlačidlami Uložiť, Náhľad a Odoslať máte dve karty, jedna z nich je pomenovaná Možnosti a druhá Pripojiť prílohu.
  • Kliknite na kartu Pripojiť prílohu a postupujte rovnako ako keď pripojujete prílohu k emailu, (po zadaní cesty k súboru treba kliknúť na Pridať súbor)
  • Odošlite príspevok kliknutím na Odoslať.
Hotovo.

V prípade problémov s tým môžem pomôcť. :)
Obrázok užívateľa
Admin
administrátor
administrátor

Obrázky: 0

PredchádzajúciĎalší

Späť na Krátke zbrane

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 4 hostia