Dobrý den,
rád by som sa s Vami poradil ohľadom problémov pri podaní žiadosti o skup. A.
Pred pár rokmi som bol napadnutý - výsledkom bola škaredo dorezaná ruka, ktorý mi zošili na chirurgii.
Cca pred mesiacom ma opäť napadol člen rodiny (alkoholik, ktorý keď si vypije, je neuveriteľne agresívny). Odnieslo to zlomené rebro a pár pohmliaždením na tele.
Požiadal som preto o skup. A na OR PZ v BA. V žiadosti som uviedol - ochrana osoby, majetku a rodiny + 2krát prepadnutie.
Prvá reakcia policajta bola, že on nosí zbraň desiatky rokov a necíti sa ohrození.
Hned na to či som podal tresné oznámenia. V prvom pripade by aj tak páchatela nenašli a prípad by bol odložený. Bola noc a nemal som ani svedka napadnutia.
V druhom prípade išlo o člena rodiny. Aj keď ho nemám rád, na políciu som to nehlásil.
V oboch prípadoch mám správu od doktora, že išlo o napadnutie a že som utrpel zranenie a musel som byť PN.
Reakcia policajta - "takých potvrdení si môžem urobiť koľko chcem". Môžem prijať Vašu žiadosť, ale aj tak Vám za pár dní príjde zamietnutie.
Opýtal som sa ho na základe akého paragrafu zákona o strel.zbraniach vyžaduje doklad od polície o podaní trestného oznámenia.
Na to vytiahol nejaký zdrap papiera, kde bolo uvedené: k prípade uvedenia pocitu ohrozenia o vlastní život musíte doložiť doklad o trestnom oznámení ALEBO DOLOŽIŤ INÉ ROZHODNÉ SKUTOČNOSTI, KTORÉ TO POTVRDZUJÚ.
Povedal, že to je nález ústavného súdu.
Ja na to, že dokladám práve iné rozhodné skutočnosti ako je uvedené v druhej časti (lekár.správy).
Videl som,že ho akurát nasieram, tak som so zvesenou hlavou požiadal o skup.B.
Na to si povzdychol a moju žiadosť prijal.
Dúfam, že mi na skúške nebude robiť problémy.
Prosím o radu, ako mám ďalej postupovať a či vôbec existuje nejaký nález US ktorým argumentoval. Podľa mňa by sa mal riadiť čisto zákonom 190 z 23.04.2013 o zbran. a strelive.
Viem, že nie som zďaleka jediný, komu nechcú dať skup.A. Dosť ma jeho správanie a pohŕdanie naštvalo.
Ďakujem za všetky rady.
Zdraví vás Fero.