mil.sk píše:Historická uniforma vychádza z uniformy slovenských dobrovoľníkov z roku 1848, konkrétne uniformy Janka Francisciho. Farebnosť vychádza zo slovenskej trikolóry. Národné prvky zvýrazňuje klobúk s perom a zdobné čamarovanie – ornamenty vytvorené šnúrou, ktoré vychádzajú z motívov ľudového slovenského kroja. Keďže uniforma dotvára a prezentuje nielen samotnú hlavu štátu, ale aj jeho prostredie je jej exkluzivita zvýraznená bohatým zlatením a hnedou kožušinou na zimných čiapkach a lemoch vrchného kabátca. Hierarchia je vyznačená červenými výložkami s patričným počtom insígnií. Dôstojníci sú vybavení kuriérskymi taškami s výšivkou národného symbolu.
Dňom 16. júna 2003 začal útvar čestnej stráže používať historické uniformy pri výkone čestného stráženia sídla prezidenta Slovenskej republiky, pri protokolárnych akciách, ktoré vyžadujú vzdanie pocty špalierom v Prezidentskom paláci, ako aj na Bratislavskom hrade.
Autorkami výtvarno–ideového návrhu sú pani Mgr. Ľubica Jarjabková a Mgr. Helena Jurikovičová.
zdroj: http://www.mil.sk/14640/historicka-uniforma.php
Historická uniforma vychádza z uniformy slovenských dobrovoľníkov z roku 1848, konkrétne uniformy Janka Francisciho.
to je jedno píše:Neviem či som slepý len ja, ale nenašiel som ani len jednu zhodu medzi súčasnou uniformou ČSPSR a uniformou Janka Francisciho z ktorej mala podľa autorov vychádzať
strelec píše:autori mohli radšej použiť pero z orla a to platí aj pre historické uniformy ČS OSSR.
revay píše:Pero z orla je už súčasťou goralského kroja, neviem či by to bolo vhodné.
Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 4 hostia