Rychlosti munice od Danceka

Diskusia o strelive. O strelive do krátkych a dlhých zbraní a jeho prebíjaní.

Rychlosti munice od Danceka

Poslaťod Dancek » Ned 26. Dec 2010 17:13:13

Obrázok

Obrázok

Obrázok

Obrázok


Ještě doplním, že náboje od PMC byly ve westernové laboraci, tudíž měly velmi nízký výkon. Zato však vykazovaly nejmenší směrodatnou odchylku ze všech měřených nábojů.
Dancek
 

Poslaťod Chorche » Pon 25. Apr 2011 9:49:28

a je tu další pokračování od Danceka:

Po delší době jsem se dostal na střelnici, tak jsem poměřil nějaké nové i už dřív přebité a k měření připravené náboje.
Abych vyhnal pavouky a zbytky maziva z hlavně karabiny, začal jsem třemi ranami německými továrními náboji Geco s praskavými nábojnicemi. Ani tentokrát nezklamaly, praskly všechny tři (šmejdy!)

Obrázok Obrázok

Pak jsem měřil rychlosti střel nábojů 357 Magnum Hornady se střelami 140 grs FTX, viz http://www.hornady.com/store/357-Mag-14 ... evolution/ Střely těchto nábojů mají expanzní dutinu, do které je vsazena plastová špička. Ta zlepšuje balistické vlastnosti střely, někteří autoři uvádějí, že prodlužuje účinný dostřel LA karabin a pušek až o 50 yd a při otřesu způsobeném například zpětným rázem výstřelu není měkký plast schopen odpálit zápalku náboje, umístěného v trubicovém zásobníku před hrotem střely.

Obrázok

Střílel jsem z LA karabiny s 20" hlavní při teplotě asi 10°C a naměřil jsem rychlosti 503, 500 a 502 m/s, tj. 1650, 1640 a 1647 FPS. Směrodatná odchylka rychlostí ze tří ran byla velmi hezká, pouze 1,25, soustřel ve srovnání s jinými továrními náboji rovněž velmi dobrý (s jinýma rukama mohl být ještě lepší), tak mi ke štěstí scházelo pouze oněch slibovaných 200 FPS, tj. rozdíl mezi výrobcem udávanou a skutečně naměřenou rychlostí. Hornady asi měří rychlost z delší hlavně a nejspíš i při vyšší teplotě.
Dál jsem chtěl zjistit, jaký mají vliv na rychlosti a směrodatné odchylky rychlostí zápalky. S 16 grs prachu SP-3 a 180 grs FN EPRX střelami od Arese jsem udělal dvoje náboje po pěti kusech, jedny se zápalkami S&B SPM a druhé s S&B SR. Průměrná rychlost těch prvních byla 511 m/s a směrodatná odchylka 3,01, u těch s puškovými zápalkami byla průměrná rychlost 521 m/s a směrodatná odchylka 2,61. Podle výsledku tohoto měření zvedla pušková zápalka průměrnou rychlost o 10 m/s a snížila směrodatnou odchylku.
Za stejným účelem jsem provedl další měření s náboji plněnými 11,6 grs prachu SP-2. Tento prach je známý značným rozptylem rychlostí, stejně jako jiné prachy jsem jej odměřoval objemově prachovačem LEE PRO Auto Disk. Se střelami LFN 180 grs od Arese jsem u nábojů osazených zápalkami S&B SPM naměřil z pěti ran průměrnou rychlost 495 m/s a směrodatnou odchylku 3,44, u nábojů osazených zápalkami S&B SR průměrnou rychlost 514 m/s a směrodatnou odchylku 2,32. I v tomto případě tedy vyšla směrodatná odchylka rychlostí střel u jinak stejných nábojů lépe u těch s puškovými zápalkami.
Zjištění, že výkonnější zápalky podávají u pomalých prachů rovnoměrnější výkony až tak moc překvapivé není, první náboje 357 Magnum měly sice asi pistolovou (tím si nejsem jistý), ale velkou zápalku. První 357 Magnum byly plněny celkem pomalým prachem Herkules 2400, dnes se tyto prachy vyrábí pod názvem Alliant a prach 2400 je v nabídce dosud. Tyto náboje vynikaly vyššími tlaky než jsou dnes povolené, přesností i výkonem a americkými lovci jimi bylo z krátkých zbraní uloveno značné množství velké zvěře. Dnešní 357 Mag. jsou, až na několik málo výjimek v zahraničí, plněny rychlejšími prachy a lůžko zápalky je upraveno pro malou zápalku, doporučená je obvykle SPM, někdy dokonce jen SP.
Připojuji obrázek nábojnice 357 Magnum s lůžkem pro velkou zápalku - ta vpravo.

Obrázok

Zkusil jsem použít ještě pomalejší prach než je 2400, prach SP-3 a poněkud rychlejší SP-2 (jejich množství jsem snížil podle současných tabulek) spolu s výkonnější SR zápalkou a zdá se, že výsledek - rozptyl rychlostí - je lepší než s pistolovými zápalkami.

Už bez srovnání s náboji osazenými pistolovými zápalkami jsem změřil ještě rychlosti střel pěti nábojů osazených střelami LFN 158 grs, rovněž s 11,6 grs prachu SP-2 a zápalkami S&B SR. Naměřil jsem průměrnou rychlost 547 m/s a směrodatnou odchylku 2,48.

Pro úplnost uvádím, že zápalky SR jsou vyrobeny ze silnějšího plechu, jsou tvrdší než SP nebo SPM a v revolverech by proto mohly být příčinou závad.


Nakonec jsem měřil rychlosti střel nábojů 38 Special od Fiocchi, střílených z 2“ revolveru. Fiocchi vyrábí těchto nábojů víc, pro upřesnění připojuji obrázek krabičky. Naměřil jsem průměrnou rychlost 235 m/s a směrodatnou odchylku 3,1, což je, ve srovnání s jinými továrními náboji které jsem dosud z tohoto revolveru měřil, velmi hezké.

Obrázok

Po návratu ze střelnice jsem všechny nábojnice odzápalkoval a vypral, střílel jsem sice i 6 ran náboji 38 Special, ale těch kratších nábojnic jsem tam měl nějak víc. V digitální šupleře mi odešla baterka, druhou jsem zrovna neměl, měřil jsem tedy obyčejnou mechanickou a naměřil jsem tyto délky nábojnic 357 Magnum:

S&B - 32,8 mm,
MFS - 32,8 mm,
Magtech - 32,7 mm,
Hornady - 31,8 mm!
Chorche
častý diskutér
častý diskutér
 
Príspevky: 1074
Registrovaný: Štv 27. Apr 2006 10:44:43

357 magnum rychlosti strel

Poslaťod veleba4 » Str 04. Máj 2011 20:06:19

Dnes jsem byl na strelnici zmerit rychlost strel nejbeznejsich naboju dostupnych ke koupi. Rozhodl jsem se tak proto, ze po precteni nekolika podobnych testu (zejmena Danceka atd.) se mi zdali jimi namerene udaje velice nizke. Nechci nijak zpochybnovat objektivitu jeho mereni ale to co jsem dnes nameril ja a udaje ktere nameril Dancek se od sebe velice odlisuji. Mozna ze je to tema do pranice. Kazdopadne zde jsou namerene udaje. Strilel jsem na uzavrene strelnici, teplotu vzduchu nevim ale nebylo mi ani zima ani horko a strilel jsem ze zbrane Ruger KGP 141 se 4 palcovou hlavni. jedna se o novou zbran, nastrileno priblizne 700 ran. Strilel jsem vzdy cely valec a vsech 6 ran zprumeroval:

Magtech 158gr FMJ : 365 m/s 680 J Tovarni udaj : 720 J
S&B 158gr FMJ nove : 375 m/s 710 J Tovarni udaj : 760 J
Fiocchi Black Mamba 110gr : 470 m/s 780 J Tovarni udaj : ???
S&B 158gr SP stare : 395 m/s 795 J Tovarni udaj : 920 J

Osobne se mi zdaji namerene udaje oproti Dancekovi vysoke ale pochybuji ze mi hradla spatne merili. Pokud by nekdo zkusil udelat podobny test mohli bychom porovnat.
veleba4
okoloidúci
okoloidúci
 
Príspevky: 1
Registrovaný: Str 04. Máj 2011 19:56:13

Poslaťod Dancek » Štv 05. Máj 2011 18:47:55

S veleba4 jsme si na toto téma vyměnili několik mejlů a když jsem mu poslal tabulku měření rychlostí střel nábojů 357 Magnum od firmy Speer střílených z různých revolverů, měl jsem za to, že jsem ho přesvědčil, že každá zbraň je svým způsobem originál. Tabulka vyšla v článku "Proč balistickým inženýrům šediví vlasy", autorem je Dave Andrews. Ukazuje průměrné rychlosti střel tří různých vah, střílených z každé z testovaných zbraní. Všimněte si, jak rozdílné rychlosti byly naměřeny stejným střelivem ze zbraní stejného typu, modelu i délky hlavně ! Tabulku pošlu Chorchemu a požádám jej, aby ji sem vložil.

veleba4: Ani já nezpochybňuji výsledky Tvých měření, mohou být správné, svědčí však o jediném – stříleli jsme sice oba ze 4" revolveru, ale každý z jiného a Tvůj Ruger bude nepochybně lépe zpracován než můj Rossi. U revolverů je totiž těch možností k projevům nepřesností výroby poněkud víc než například u pistole, kromě nepřesností vyskytujících se i u pistolí je to hlavně šířka spáry mezi válcem a hlavní, souosost komor s hlavní, přesnost a kvalita opracování přechodového kužele, do kterého se střela nezařezává ihned při opouštění nábojnice jako u pistole, ale až po překonání určité dráhy …

Ještě doplním, pro Fiocchi Black Mamba udává výrobce rychlost 530 m/s.
Dancek
 

Poslaťod Chorche » Pia 06. Máj 2011 16:48:08

Zde je ta tabulka

Obrázok
Chorche
častý diskutér
častý diskutér
 
Príspevky: 1074
Registrovaný: Štv 27. Apr 2006 10:44:43


Späť na Strelivo

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť