od Dancek » Sob 20. Feb 2010 19:05:50
Velmi jednoduchou pračku jsem si udělal z vibrační brusky. Použil jsem tu nejlevnější o výkonu 135 W, upevňuji ji za držadlo, brusnou plochou nahoru. Na brusnou plochu jsem místo brusného papíru přišrouboval plastovou nádobu s víkem a doprostřed dna nádoby jsem upevnil nastojato trubku o průměru asi 50 mm, aby skořápky měly okolo čeho obíhat a nezůstávaly uprostřed stát. Plné otáčky brusky nejsou vhodné, ořechová drť s nábojnicemi nestíhá obíhat, původně jsem k regulaci otáček použil triakový regulátor spínaný v nule, ale ten se neosvědčil. U nás totiž dost kolísá síťové napětí a při použití regulátoru se kolísání hodně projevovalo na otáčkách, pračka se téměř zastavovala a pak zas vylétla do téměř plných otáček. Nyní místo regulátoru používám žárovku na 220 V, zapojenou v sérii s bruskou. Výkon žárovky je potřeba vyzkoušet s konkrétní bruskou a to při zatížení ořechovou drtí i nábojnicemi a zvolit jej tak, aby drť i nábojnice obíhaly v nádobě maximální možnou rychlostí, pak je praní nejrychlejší (mně se osvědčila o výkonu 150 W, při chodu pračky vlákno nesvítí, pouze silně žhaví). V pračce peru do asi 250 ks nábojnic 357 Magnum, víc jsem zatím nepotřeboval ani nezkoušel. Vím, že to není mnoho, ale pro moji potřebu to bohatě stačí, podle míry opotřebení drti a znečištění nábojnic trvá praní od 30 do 50 minut, v případě potřeby bych měl vyprané další nábojnice dřív, než bych nabil 250 nábojnic, vypraných v první várce. Ořechovou drť nechávám v nádobě, před praním do ní naleju 2 až 3 polévkové lžíce Sitolu, nechám alespoň 3 minuty vrtět a až pak přidávám nábojnice, to proto, aby se hrudky drti slepené Sitolem rozpadly na zrnka a nelepily se na nábojnice. Pračku používám asi 2 roky a zatím jsem velmi spokojen.